סיכומי שיעורים מחצית א'
נפלאות כדור הארץ – משה ריבן
כדור הארץ מזמן לנו תהליכים ותופעות עוצמתיות ומורכבות. ניתוחם והבנתם מזמנים הכירות עם מגוון תחומי דעת בו זמנית. בקורס נחשפנו לתופעות הללו וניתחנו תופעות מורכבות הדורשות חשיבה מסדר גבוה. מה פגשנו בקורס? תופעות מעולם הליטוספירה – כגון טקטוניקת הלוחות, מבנה כדור הארץ, הרי געש. אטמוספירה, הידרוספירה – סביבת האוקיינוסים ועוד.
בנוסף לכך לקורס היה גם פן ערכי. בעבודה אישית, בקבוצות קטנות ובמליאה הילדים התוודעו בפעם הראשונה, למרכז המחוננים ולדרישות הלימודיות כמו גם הערכיות שלו. ערכנו דיונים על החשיבות והצורך לכבד חברים בצוות, כמו גם בתכונות שיכולות להיות חשובות לחיים בכלל ובנדרש ממדענים בפרט.
אמנות סובבת עולם – הגר זאבי
בקורס זה יצאנו למסע תרבותי עולמי, בו הכרנו מדינות שונות דרך מאפייניהן הייחודיים ואמנותן. במהלך המחצית למדנו בהרחבה על יפן והודו, תוך התעמקות במנהגים, סממנים בולטים ואומנים מפורסמים כדוגמת טאקשי מורקאמי היפני ואניש קאפור ההודי. בהשראת יצירותיהם, התלמידים יצרו עבודות אישיות, שהביאו לידי ביטוי את כישוריהם ופרשנותם היצירתית. בחלקו האחרון של הקורס, התלמידים חקרו באופן עצמאי מדינה לפי בחירתם, התמקדו במנהגים, סממנים ואומנות ייחודית מאותה תרבות, ולבסוף הציגו את ממצאיהם בפני הכיתה. כך נחשפו כולם למגוון רחב של מדינות, תרבויות ואומנים, והעמיקו את הידע וההבנה בנוגע לעולם שסביבם.
תיאטרון ממבט ראשון – לימור וקסלבלט
הקורס הקנה הצצה לעולם אומנויות הבמה מתקופת יוון ורומא העתיקות ועד לימינו.
במהלך השיעורים, הכרנו את סיפורי המיתולוגיה, התנסינו בטכניקות משחק שונות (קומדיה, טרגדיה) בשילוב חפצי תיאטרון וכלי מוסיקה מרחבי תבל.
הכנו יצירות אמנות בהן השקיעו הילדים יכולות דמיון ואסתטיקה, כדוגמת מסעות אודיסאוס ואדם - מסיכה.
בתחומי אומנויות הבמה ניתנה לילדים הזדמנות לשחק דמויות שונות, לאלתר ואף להופיע בכישרון ובחן רב בפני חבריהם לשכבה, כל זאת בסביבה חמה, מטפחת ומכילה, שאפשרה ביטוי אישי וצמיחה יצירתית.
קומיקס ופיתוח חשיבה יצירתית – מרסלו אפשטיין
בקורס הכרנו מגוון עקרונות, שיטות וטכניקות מעולם הקומיקס וביקשנו לספר סיפורים אישיים, אמיתיים או דמיוניים, להמציא דמויות ולבטא רעיונות, באמצעות כלים אלו. לאורך השיעורים הדגש הושם על פיתוח חשיבה יצירתית, חיזוק המוטוריקה העדינה וטיפוח הביטחון האישי ביצירה.
כך למשל, השתמשנו ברצף ציורים כדי לספר סיפור "מכווץ" תוך שמתמצתים את העלילה מבלי להשתמש בטקסט. טכניקות נוספות כללו עבודה בתלת מימד. המצאנו דמויות, הפעלנו את הדמיון, עודדנו יצירתיות ועבודה ללא ביקורת או חשש מלטעות. הגענו להישגים מרשימים והילדים שיתפו פעולה עם אנרגיה טובה ונכונות ללמוד תכנים חדשים.
מדע מהאגדה - שרון טל-מזעקי
במהלך השיעורים השתמשנו באגדות שונות כנקודת מוצא ללמידת מגוון נושאים מתחומי מדע שונים:
יצרנו מבוך- משחק, ובמרכזו "מפלצת"/"יצור קסום", שם הילדים בחרו מוטיבים פיסיולוגיים ומאפייני דמות בהשראת היצורים שפגשו.
נחשפנו והתנסינו בעקרונות מהפיסיקה כמו כוח כבידה וכוח העילוי.
בחנו את מבנה הכנף ומבנה הנוצה. והשווינו בין עצמות יד אדם לכנף ציפור וכנף עטלף. בחנו בין כוכבים וכוכבי לכת, עמדנו על יחסי גודל ומרחק ואף יצרנו "מודל" של המרחקים במערכת השמש. היו גם טעימות מתחום הפסאודו-מדעי, אסטרולוגיה וקינחנו בנושא שרשרת מזון ויחסי גומלין בטבע.
השיעורים עודדו פיתוח יצירתיות ושימוש בדמיון, ולמידת מדעים באווירה של סקרנות, צחוק, הנאה וכייף. מקווה שהשארתי להם/ן טעם לעוד…
תורת המשחקים – שרון מרלין
לאורך הקורס הכרנו מושגים בסיסיים מתוך תורת המשחקים המשמשים את המתמטיקאים, אנשי הכלכלה ולמעשה את החברה כולה, הן בעבודת צוות בתוך קבוצה והן בפתרון בעיות ברמה האישית. הכרנו את הפרופסור ישראל אומן, ולמדנו על קבלת פרס הנובל הנכסף.
באמצעות דיונים, דוגמאות, משחקים ותרגילים, הצלחנו לקשר בין מושגים כגון חלוקת תפקידים, איסוף נתונים, הסקת מסקנות, קבלת החלטות, ראיית מצבים שונים מנקודות מבט שונות, צפיית תוצאות, דחיית סיפוקים ועוד, לבין מצבים יומיומיים. למדנו להסתכל על אתגרים מנקודות מבט שונות ולצפות תוצאות אפשריות מתוך חשיבה אסטרטגית.